Allmänt om dödsboBortgångHitta begravningsbyråVila i frid

Så planerar du en begravning

Om den avlidne innan sin död upprättat ett dokument om sina önskemål vid begravningen blir det enklare för dig som anhörig att planera då det som skrivits ned finns att tillgå hos en begravningsbyrå. Om så inte är fallet behöver du förmodligen planera en begravning ändå. I vissa fall sker en begravning utan begravningsceremoni men det vanligaste är att man håller en ceremoni för att ta ett sista farväl. Det finns några saker som är bra att fundera på innan det är dags att fatta alla beslut som rör en begravningsceremoni.

Den avlidnes önskemål
Om en familjemedlem eller annan nära anhörig har avlidit och det inte finns några dokument eller arkiv att tillgå kanske du på annat sätt fått tagit del av personens önskemål kring sin bortgång och begravning. Du kanske vet på ett ungefär hur ceremonin ska se ut, vilken musik som ska spelas och om personen önskar att bli kremerad eller inte. Dessa önskningar bör du självklart ha hänsyn till när du planerar för avskedet. Alla steg går bra att planera själv men det kräver en hel del jobb. Vill man hellre ta hjälp av en begravningsbyrå slipper man ta tag i många av processens delar själv vilket kan vara skönt i en redan jobbig tid.

Möte med prästen

Precis som ett en begravningsbyrå kan hjälpa till med delar av en begravning så spelar även prästen en stor roll. Vid ett möte med en präst inför en begravningsceremoni träffas man och pratar om hur stunden i kyrkan ska se ut. Man tar upp några av den avlidnes personliga egenskaper som man vill att prästen ska lyfta fram under ceremonin, bestämmer sig för vilka psalmer som ska sjungas och vilka bibeltexter som ska läsas upp. En präst kan även vara ett stort stöd för den som upplever det jobbigt att genomföra en begravning.

Minnesstunden

Hur var personen och hur tror du att han eller hon skulle vilja att minnesstunden såg ut? Kanske samlas bara de närmast sörjande inom familjen eller så är alla vänner och bekanta på plats. För stora sällskap kan det vara en bra idé att låna kyrkans församlingsgård eller någon annan lokal för minnesstunden, så att det finns gott om rum för hela sällskapet.
Är det bara familjen som samlas efter begravningen kan det vara trevligt att träffas hemma hos någon istället för att lugnt och stillsamt ta en fika och prata ut.

Om sällskapet är större kan det även här vara skönt att låta en begravningsbyrå hjälpa till med planeringen. Om den avlidne hade många i sin krets och skulle uppskatta att alla som vill ska delta vid minnesstunden är det smidigt att anlita en cateringfirma för fika eller till exempel smörgåstårta.

Att planera en begravning för en nära anhörig är jobbigt och tar både kraft och energi i en jobbig stund. Det kan underlätta mycket att få hjälp från en begravningsbyrå, speciellt när den avlidne inte lämnat efter sig några speciella önskemål. De som jobbar inom området har stora kunskaper och vet exakt vad som måste göras efter ett dödsfall och kan hjälpa till hela vägen.